Skip to main content
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen

Wat is logopedie?
Logopedie is zorg die nodig is als er problemen zijn met stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Logopedisten behandelen stoornissen op het gebied van de persoonlijke communicatie. Zij houden zich daarnaast bezig met voorlichting, preventie en onderzoek. Er vindt steeds meer wetenschappelijk onderzoek plaats naar de effecten van logopedie. Logopedie is gespecialiseerde (gezondheids)zorg of paramedische zorg.

Wat doet een logopedist?
Tijdens de eerste afspraak wordt met u besproken wat de invloed van de stoornis is op het dagelijks leven. De logopedist doet vervolgens uitgebreid onderzoek en bespreekt dit met u. Daarna wordt er een behandelplan gemaakt. Ook geeft de logopedist adviezen en voorlichting. Zij coacht en begeleidt ouders of gezinsleden om hen bij de behandeling te betrekken. De patiënt krijgt namelijk oefeningen mee om ook thuis te doen. Ouders/ gezinsleden kunnen de patiënt beter begeleiden als zij informatie over de stoornis hebben. Soms heeft de logopedist via e-mail of telefoon contact met de patiënt. Of er vindt behandeling plaats via internet. Een logopedische behandeling duurt meestal 20 minuten.

Hoe kan ik me aanmelden?
Aanmelden kan via het aanmeldformulier op deze website, telefonisch (op werkdagen tussen 9.00 – 17.00) of via e-mail.

Wordt logopedie vergoed?
Logopedie wordt in de meeste gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. We hebben contracten met alle grote zorgverzekeraars. Vanaf 18 jaar en ouder kan een eigen risico of eigen bijdrage van toepassing zijn.

Welke specialisaties zijn er binnen Logopedie Burgum?
Onze logopedisten zijn bijgeschoold in:
• OMFT
• stotteren
• neurologische taal-, spraak- en slikproblemen
• eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen (level 1)
• PROMPT
• Hanen
• Anders kijken naar kinderen
• Hodson en Paden
• Estill Voice Training
• Re-attach

Wat is een DTL screening?
Komt u voor het eerst bij de logopedist zonder verwijsbrief? Dan vindt er een DTL-screening plaats. Dit is een kort vooronderzoek om te kijken of u aan het juiste adres bent. Heeft uw klacht wel te maken met een logopedisch probleem? Of een behandeling gestart kan worden hangt van meer factoren af. Natuurlijk van de klacht zelf. Maar mogelijk heeft u ook andere klachten of ziektebeelden die van invloed kunnen zijn op logopedie. Zijn er twijfels, dan geeft de logopedist u het advies om eerst naar de huisarts te gaan Welke vragen kunt u verwachten? Tijdens de DTL-screening stelt de logopedist u enkele vragen over uw klacht. Vragen hebben betrekking op problemen, pijn of functieverlies (o.a. minder spierkracht)  in mond, keel of oor. Ook wordt er gekeken naar de slikfunctie. De vragen zijn afhankelijk van uw klacht. Hiermee stelt de logopedist vast of er geen andere oorzaken zijn, waarvoor u eerst naar uw huisarts moet.

Is er altijd een verwijzing van een arts nodig?
De wet BIG bepaalt dat logopedisten direct toegankelijk zijn (DTL), zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een huisarts. De directe toegankelijkheid van de logopedie heeft geen betrekking op logopedie in het speciaal onderwijs of binnen (revalidatie-/verpleeg)instellingen.