Logopedie Burgum

Donderdag 8 november staat Logopedie Burgum met een informatiestand op de ouderavond van de gezamenlijke basisscholen en kinderopvang in Burgum (De Pleats, Burgum, inloop 19.00 uur, start programma 19.15 uur).

Het thema van deze avond is ‘Het belang van spel bij jonge kinderen’ (0 – 6 jaar).

Ook in de logopedie zien we het belang van spel. Wij helpen jonge kinderen spelenderwijs beter te communiceren. Dit kan al nodig zijn van het begin van de spraak-taalontwikkeling rond het 1e jaar (zie voor meer informatie over de mijlpalen in de spraak-taalontwikkeling op https://www.kindentaal.nl/snel-test).

Hierbij maken we gebruik van de principes uit het zogenaamde ‘Hanen-programma’. In het boek dat we veel ouders van kinderen met spraak-taalproblemen laten lezen, staat een mooi stuk over het belang van spelen voor de taalontwikkeling en de communicatie:

“Spelen is een van de belangrijkste manieren voor je kind om dingen te leren over de wereld om zich heen. Door het spelen met volwassenen en met kinderen leert je kind hoe een interactie verloopt en hoe hij moet omgaan met anderen. Spelen helpt je kind ook zijn vermogen om problemen op te lossen te ontwikkelen.

Spelen helpt je kind heel veel woorden en ideeën over de wereld om zich heen te leren kennen. Bijvoorbeeld, hij leert dat hij de trap op gaat en de glijbaan af glijdt. Hij ontdekt dat een blok te groot is om in een klein kopje te stoppen en hij doet alsof de soep die hij niet voor je heeft gemaakt te heet is. Als je kind dit soort woorden eenmaal begrijpt, is hij er misschien klaar voor om ze te zeggen. Het is overduidelijk dat spelvaardigheden en communicatieve vaardigheden zich samen ontwikkelen.

De kracht van het spelen komt voort uit het contact dat ontstaat tussen jou en je kind. Als je hem opvangt aan het einde van de glijbaan, samen met hem lacht als hij de blokkentoren omgooit of doet alsof jij de patiënt bent en hij de dokter, dan wil hij urenlang met je blijven spelen. Leren terwijl hij met je speelt, is leuk voor je kind zorgt ervoor dat hij de interactie wil laten voortduren. Dat is de echte kracht van spelen.”

(Bron: Pepper, J. en Weitzman, E. (2009), “Praten doe je met z’n tweeën, een praktische handleiding voor ouders van kinderen met een vertraagde taalverwerving” Toronto: The Hanen Centre)

 

KP20logo-290x300
logo_NVLF

Contact

Logopedie Burgum
Prins Bernhardstraat 1a 206
9251 GJ Burgum
Tel: 0511 – 646 541
Email: info@logopedieburgum.nl 

© 2018 All rights reserved​

Foto majella